maandag 7 april 2008

Een zeldzame Hollandse ondernemer

Uw naam?

Wintzen, Wé ie én thee zet é én.


Column
Onlangs overleed een markant figuur: Wintzen Eckart.
Een bijzondere man, dat wel. Wellicht hebben velen nooit van hem gehoord, maar Wintzen was een soort 'selfmade-man'. Hij straalde een soort hippie-cultuur uit van de jaren zeventig. Toch was hij niet op zijn achterhoofd gevallen. Vorig jaar liet hij eindelijk een boekje het licht zien: 'Eckharts' Notes', gericht op manangers in het bedrijfsleven. In zijn boek vertelt hij vol humor en zelfspot over de succesformule, waarmee hij zijn BSO/Origin liet groeien van piepklein eenmanszaakje tot multinational met 10.000 medewerkers liet groeien. Een grappig boek, met diepgang. Het staat vol met ideeën en 'gouden tips' en is geschreven voor iedereen die met management te maken heeft: ondernemers, managers, studenten en docenten, hun thuisfront en natuurlijk ook iedereen die gemanaged wordt. Daarom heb ik het er nog maar weer eens bijgepakt. Gek eigenlijk, dat iemand eerst dood moet gaan, voordaat hij serieus genomen wordt. Eckart Wintzen (1939-2008) was denk ik één van de meest spirituele, creatieve en onorthodoxe ondernemers van Nederland. In 1976, toen nog vrijwel niemand het woord software kende, startte hij het bureau voor software ontwikkeling BSO. Vanuit het idee dat mensen optimaal werken wanneer ze zich betrokken voelen bij hun werk, hun collega's en de manier waarop het werk georganiseerd wordt, bedacht hij de 'celfilosofie'. Na de verkoop van BSO in 1996, begon hij onmiddellijk venture capital bedrijf Extent, waarmee hij wilde laten zien dat de vrije markteconomie ook duurzaam kan zijn.

Wij werken met z'n tweeën, mijn zoon en ik. Soms huren we extra mensen in of besteden uit. Op een succesvolle manier weliswaar, door doelgericht te netwerken en net die dingen te bieden, waaraan de klant wellicht helemaal nog niet gedacht heeft. Ja, wij willen blijven leren. Maar om ons bedrijf nu al op te splitsen? Tja, een idee, maar niet verstandig denk ik. Mijn zoon schrijft het begin van het stuk tekst en ik het eind. Of om de beurt een paar regels, ja wellicht eens uit te proberen. Twee solistische cellen, ja, dat is een optie.
'Eckart's Notes' is uitgevoerd als een soort persoonlijk dagboek, vol met praktische tips. Als ik bij onze groeistuipen even stilsta, dan is het toch een idee om Eckarts managementideeën eens te gaan uitvoeren. Een aantal principes van de celorganisatie is zeker ook bruikbaar en nuttig in anderssoortige organisaties. En dat is een leuk uitgangspunt, want volgens mij valt het nog niet mee om een bestaand bedrijf om te vormen naar dit organisatieprincipe. Een kleine passage uit zijn boekje, waar ik om moest grinniken. Heel herkenbaar: 'Een tevreden klant is ons hoogste streven'. 'Pas als U tevreden bent, zijn wij het'. Deze middenstandskreten en soms iets intelligentere varianten tref je nog steeds aan in menig jaarverslag van grote bedrijven. En wat is de realiteit? Wat gebeurt er als je er op bezoek gaat? Om te beginnen klopt de routebeschrijving al niet, want hij dateert nog van voor de Eerste Wereldoorlog. Bij aankomst moet je maar een parkeerplaatsje zien te vinden, bij de balie word je ontvangen door een 'veiligheids'ambtenaar die drie keer moet vragen voor wie je komt, omdat hij de naam niet verstaat, want Nederlands is niet zijn moedertaal. Bovendien werkt hij pas drie dagen bij het bedrijf en kent hij nog geen enkele naam. Enfin, na een kwartiertje onderhandelen ben je het eens over de naam van de te bezoeken persoon.


Uw naam?Wintzen, Wé ie én thee zet é én.

Wat zegt u? Ja, Wintzen had het bij het reachte eind. Ik herken zijn uitganspunt: een bedrijf functioneert alleen maar perfect als iedereen weet wat er van hem of haar wordt verwacht en als er in een echt teamverband wordt gewerkt. Voor mij houdt het woord ‘team’ in dat iedereen zijn medespelers kent, weet wat de ander kan en niet kan en bereid is te allen tijde een stuk van andermans taak zonder gezeur over te nemen. Dit alles in een oprecht gevoel van saamhorigheid. Ja precies, dat doen we, dat blijven we doen en het werkt heerlijk!

Wintzen Echart, inderdaad, één van de zeldzame inspirerende Hollandse entrepreneurs.
Humor en zelfspot, dat moet je bezitten!

Meer info: http://www.extent.nl/book/ Eckharts' Notes gebonden / 240 bladzijden / Nederlands Lemniscaat / 1e druk / Verschijningsjaar 2007 ISBN-13: 9789056379674



©Matthijs, 7 april 2008
Ik vind het fijn als je een reactie achterlaat.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten