dinsdag 23 april 2013

Het koningslied, wel en wee

Na alle andere bloggers, schrijvers, twitteraars en journalisten, doe ik ook nog maar een duit in het zakje over het #koningslied. Zoveel commotie om een liedtekst had ik nog niet eerder meegemaakt. Tezamen met een groot aantal andere artiesten is er voor de inauguratie van koning Willem Alexander een lied gecomponeerd: een koningslied.
Een song dus die wij massaal dienen mee te zingen ter ere van de koning. Nu hebben taaldeskundigen en docenten Nederlands al forse kritiek geleverd op de tekst. Taalkundig rammelt het aan alle kanten, het is gewoon bagger, een grammaticaal wanproduct. Bovendien meent men de koning met theatrale zinsneden zoals': Ik zal er altijd voor je zijn / ik zal vechten als een leeuw' nogal wat te beloven. Of dat waargemaakt kan worden is nog maar de vraag. Ook was niet iedereen gecharmeerd van de melodie. Sommigen spreken van plagiaat (10.000 reasons van Matt Redman), maar dat kan niet hard gemaakt worden. Het lied is een mengeling van rap, samenzang en emo-melodieën. Onlangs trok John Ewbank -onder de massale druk van de sociale media- zijn gecomponeerde lied (het koningslied) terug. Ik vraag mij af of zoiets eigenlijk wel kan. Kun je een lied terugtrekken? Het bestaat toch en is immers al gepresenteerd en op internet geplaatst? Bovendien lijkt het mij een zwaktebod, een wanhoopspoging teneinde de publieke opinie terug te meppen.
Hoe dan ook, het samenraapsel van een 40-tal artiesten, gelardeerd met bijdragen 'uit het volk' zal geen schoonheidsprijs ontvangen. Dat ben ik met de taalkundigen eens. Een teruggetrokken lied, dat eigenlijk ook weer wel resisteert. Vreemd. Nu zijn we wel democratisch met elkaar, maar de vraag is of dat het gewenste resultaat beoogt. Zoals ik ergens las: 'Als heel Nederland in 1898 onderdelen had mogen insturen voor de Gouden Koets, was het gedrocht ook al vóór z’n eerste rit door de assen gezakt van ellende.' Dat is maar al te waar. Maar kunnen we dan wel iets van 'goddelijke pretenties' waarmaken? ‘Ik zal waken als jij slaapt / ik behoed je voor de storm etc.’. Toe maar.
Helaas bevinden we ons in een samenleving die de Koning der koningen niet meer kent en iedereen roept maar wat. Wij - van oorsprong christelijke natie, we houwen elkaar om naar aanleiding van een nationaal bedoeld liedje. We zijn het niet eens met de melodie (te sloom, te traag)en we worden opgeroepen om met de Utrechtse Jacobikerk als decor een alternatief koningslied mee te blèren: 'Je bent een koning', een op YouTube geplaatste grap van twee Utrechtse studenten, die het liedje onder genot van een glas bier in elkaar frutselden. Het moet echter wel gezegd worden: het klinkt in ieder geval wel iets vrolijker dan de versie van Ewbank.
De koning is democratisch genoeg om dit - en alle andere initiatieven - alle ruimte te (laten) bieden.
Echter, van saamhorigheidsgevoel is weinig te merken. We zijn individualistisch ingesteld, dus voor mijn part vervaardigt iedereen zijn eigen lied. Elk vogeltje zingt zoals het gebekt is.
Bovendien: in 1898 bestond er kennelijk meer saamhorigheidsgevoel. Nu hebben we internet en allerlei sociale media waardoor iedereen makkelijk is te mobiliseren. Door toedoen van internet en de verbreiding van sociale media, wordt alle commotie rond het #koningslied gepositioneerd tot een polderriek gebeuren. Zelfs de Times en The Australian hebben hun commentaren al gepubliceerd. Mijn idee? Laten we gewoon met z'n allen met beide benen op de oer-Hollandse bodem blijven staan en dus het aloude Wilhelmus zingen. Dat leerde ik van jongs af aan (couplet 1 en 6 althans). Als we niet oppassen is het Wilhelmus straks ook verdwenen, net als de bede aan het eind van de Troonrede. Nu maar hopen dat op 30 april het zonnetje lekker schijnt, dan kunnen we alle commotie weer achter ons laten. Als de zon niet tevoorschijn komt, kunnen we gewoon nog overschakelen naar: 'Van je ras, ras, ras rijdt de koning door de plas.' Dat is grammaticaal wel in orde.

Zie ook:
www.youtube.com/watch?v=S46pT8uEafg
http://www.nd.nl/artikelen/2013/april/23/zingen-zoals-t-gestampt-is

© Matthijs, 23 april 2013

Geen opmerkingen:

Een reactie posten