maandag 23 juni 2008

Fietsbanden en Haute Couture

Fietsbanden en Haute Couture gaan goed samen: een stabiel huwelijk.

Soms hoor je van die dingen, die je nooit eerder hebt gehoord. Zo ook vandaag: een eiken huwelijk. Van zilveren (25), gouden (50) en diamanten (60) echtparen had ik natuurlijk wel gehoord, maar eiken, nee. Eiken zijn stevig en waaien niet zomaar om, was mijn eerste gedachte. Eikenhout is ook hard en degelijk. Voor het eerst in Nederland wordt dus een eiken huwelijk gevierd. Het is vandaag precies tachtig jaar geleden dat Pieter Ably en Henriëtte Tritsch trouwden. Ze zijn nu 103 en 102 jaar en wonen in een verzorgingshuis in Amstelveen. Burgemeester Jan van Zanen kwam langs om ze te feliciteren en overhandigde een mooie bos bloemen namens de koningin. Dat kon best nog wel van het Oranje-budget - dat sterk in de belangstelling is de laatste tijd - af. Dat vind ik nou nuttig besteed geld, een felicitatie voor een gouden stel, nee sorry een eiken bruidspaar. Daar betaal ik graag mijn belasting-bijdrage voor. Dan weet ik meteen dat er een deel toch nog goed terecht komt. Dus is de felicitatiebos ook een beetje van mij... Bij het huwelijksfeestje waren onder meer hun 76-jarige dochter en hun vijf achterkleinkinderen aanwezig en op het NOS-journaal vanavond kon je nog even zien hoe ze elkaar zoenden. Lovely!



"Mijn ouders hebben altijd een heel gelukkig huwelijk gehad", zegt dochter Henriette Ably. "Ze zijn ontzettend aan elkaar gehecht, kunnen eigenlijk niet zonder elkaar. Zodra de één uit het gezichtsveld is, raakt de ander van streek." Dat geloof ik ook best. Als je van elkaar houdt en veel tijd met elkaar doorbrengt, ga je ook steeds meer in elkaar op. De liefde van Henriettes ouders begon in 1928 in Parijs, vertelt de 76-jarige dochter, die ik er op het journaalbeeld nog best pedant uit vond zien. Haar vader, de uit Leeuwarden afkomstige fietsbandenhandelaar Pieter Ably, ontmoette daar de 22-jarige Henriëtte Tritsch, medewerkster van een 'haute couture' modehuis. Fietsbanden en Haute Couture gaan dus goed samen, dat blijkt maar weer. Op 23 juni van dat jaar (1928) stapten ze in Livry-Gargan, even buiten Parijs, in het huwelijksbootje. Prachtig, midden in de Charleston-tijd. Ik vroeg me nog even af: zou hij haar een fietsband verkocht hebben of geholpen hebben met banden plakken? Ze heeft vast en zeker bij hem achter op de bagagedrager gezeten... Tot hun honderdste verjaardag woonden de Ably's in Amstelveen op zichzelf, tot ze wegens fysieke ongemakken toch naar een bejaardenhuis vertrokken. Daar zitten ze nu beiden in een rolstoel (daar gaan ook fietsbanden omheen) en gaat het zien en horen steeds lastiger. "En ze zijn erg vergeetachtig", zegt Henriëtte. Tja, dat mag ook best, als je de 100 bent gepasseerd. Maar het allermooiste, dus ook de reden voor dit blog, is dat ze nog steeds verliefd op elkaar zijn.



In een tijd waarin het ene stel na het andere uit elkaar gaat, is dat een mooi bericht. Zelf ben ik natuurlijk ook blij dat ik mijn zilveren bruiloft kon vieren, maar het duurt dus nog even tot het eiken feest. Dat is in het jaar 2055. Bij deze is iedereen dus alvast uitgenodigd. Hoogstwaarschijnlijk zal ik die datum niet halen. Wellicht had ik toch in de fietsbandenhandel moeten gaan....

Foto: ©2008 copyright NOS
--------------------------------------------
Toegevoegde informatie:
Het grappige is wel dat deze eiken bruiloft van vandaag inmiddels al in Wikipedia vermeld staat. Dat is snel... Volgens het CBS zijn er steeds meer oudere echtparen in Nederland. Vorig jaar waren en ruim honderd paren 70 jaar getrouwd (platina huwelijk) en ruim zevenduizend 60 jaar (diamanten huwelijk). Tien jaar geleden waren er slechts ruim drieduizend diamanten huwelijken. Wereldwijd geldt een echtpaar uit Taiwan als recordhouder. Liu Yang-wan en Liu Yung-yang waren 86 jaar getrouwd.
Tot slot, voor de liefhebbers: Naarmate u langer met elkaar getrouwd bent, wordt de benaming van de bruiloft een steeds minder vergankelijke! Iedere keer is natuurlijk weer een feest, maar 12,5, 25- en 50-jarige bruiloft zijn toch de bekendste en meest bijzondere jublieumjaren. In mijn optiek vallen de laatste twee (albasten en eiken), toch wel een beetje uit de toon. Maar 'What's in a name?

Welke bruiloft viert u na hoeveel jaar huwelijk?
1 jaar de papieren bruiloft
2 jaar de katoenen bruiloft
3 jaar de leren bruiloft
4 jaar de vruchten bruiloft
5 jaar de houten bruiloft
6 jaar de ijzeren bruiloft
6 1/4 jaar de blikken bruiloft
7 jaar de donzen bruiloft
8 jaar de bronzen bruiloft
9 jaar de aardewerken bruiloft
10 jaar de tinnen bruiloft
11 jaar de stalen bruiloft
12 jaar de zijden bruiloft
12,5 jaar de koperen bruiloft
13 jaar de kanten bruiloft
14 jaar de ivoren bruiloft
15 jaar de kristallen bruiloft
20 jaar de porseleinen bruiloft
25 jaar de zilveren bruiloft
30 jaar de paarlemoeren bruiloft
35 jaar de koralen bruiloft
40 jaar de robijnen bruiloft
45 jaar de saffieren bruiloft
50 jaar de gouden bruiloft
60 jaar de diamanten bruiloft
70 jaar de platina- of briljanten bruiloft
75 jaar de albasten bruiloft
80 jaar de eiken bruiloft

©Matthijs, 23 juni 2008
Ik vind het fijn als je een reactie achterlaat.
Meer blogs lezen? Word lid van mijn bloghyve op hyves:
http://blogsvanmatthijs.hyves.nl/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten