Barack Hoessein Obama, de 44e president van de United States, is hard aan het werk. Het eerste presidentiële besluit dat hij gisteren uitvaardigde, is het sluiten van Guantanomo Bay, het alomstreden strafkamp. Gitmo, in de volksmond genoemd. Barack gaat als een speer. Vooruit wilde hij al vroeg, als je de foto uit zijn jeugd bekijkt. Hij maakt één van zijn beloften uit zijn verkiezingscampagne dus meteen waar. Dat levert werk op voor de Amerikaanse Defensie en juristen. Waar al die gevangenen dan heen moeten, is een volgend vraagstuk. De gedetineerden naar huis sturen is geen optie. Verder krijgt zijn hele 'staff' razendsnel vorm. Op het journaal hebben we Hillary Clinton al zien optreden en de komende week kunnen we denk ik nog wel meer verwachten.
Bij zijn inauguratie, eergisteren, zat de halve wereld aan de televisiebuis gekluisterd. Iedereen kon zien hoe hij de eed aflegde met zijn hand op dezelfde bijbel, waarop president Abraham Lincoln in 1861 zijn ambt aanvaardde.
Het heeft geen zin om enig commentaar te leveren, want alle journalisten en schrijvers hebben alles al uit de kast getrokken om de saillante details toe te lichten. Nieuwssites en allerlei blogs staan bol van de informatie. Daarom beperk ik mijn commentaar maar tot:
Het was een bijzondere dinsdag, met veel bombarie en emoties. Opmerkelijk is wel dat de officiële website van het Witte Huis van de ene op de andere dag is aangepast.George Bush is daar verdwenen. Het lijkt of iedereen hem nu al vergeten is. Zo snel gaat dat met machtswisselingen. Webredacteuren en andere ICT-ers zijn volop aan de slag. Voor hen geen recessie. Er zijn nog meer websites, bijvoorbeeld www.whitehouse.com over het Witte huis, dus informatiebronnen te over. Trouwens, die laatstgenoemde website ziet er qua vormgeving niet uit, maar dat terzijde.
Obama heeft inmiddels wel de salarissen van een aantal stafmedewerkers bevroren en daarmee waren ze het eens, aldus Barack in zijn directe conclusie. Tja, je kunt ook niet anders, want tegenstribbelen heeft geen zin. Het lijkt een krachtig leider en charisma heeft ie zeker. Nu zal de toekomst moeten leren of de adoratie voor de nieuwe leider terecht is. Twee miljoen toeschouwers waren naar Washington gestroomd om het allemaal van dichtbij mee te maken. De meesten die geen VIP-kaart hadden ontvangen, moesten genoegen nemen met het staren op een groot beeldscherm.
Een prachtig verhaal stond eergisteren in het Nederlands Dagblad. Over een studente (ene Sylvia Hollis uit Iowa) die 'slechts' 1.500 km heeft gereisd om achter 'the new leader' aan te gaan. Een soort pelgrimage. Ze zou haar intrek nemen in een hotel op ruim drie uur afstand van Washington en deelt daar een kamer met vier onbekenden. Vervolgens moest ze zich langs ellenlange files en extreme veiligheidscontroles doorwurmen, om de gehele ceremonie vervolgens op een groot televisiescherm in één van de straten in Washington te kunnen volgen. Ze behoorde namelijk niet tot de 240.000 genodigden voor de inauguratie. Ze mocht - evenals duizenden anderen - ook niet naar de parade en niet naar één van de officiële balls. Dus ging ze na het hele spektakel linea recta weer terug. Om pakweg $ 1.500 tot $ 2.000 neer te tellen voor een nachtje in Washington, dat is - zeker met de huidige recessie - in de United States - voor studenten niet weggelegd.
Obama prepareert het volk alvast op vergaande maatregelen. Op de website whitehouse.com kun je wel - als Amerikaan - met de 'Obama Tax Plan Estimator' alvast wel berekeningen maken voor je 'belastingbijdrage'.
Wat een mensen waren er op de been. Een ware 'Obamamania'. Nu, drie dagen later, is iedereen wer overgegaan tot de orde van de dag. Tja, dan zijn wij Hollanders veel nuchterder. Wij kijken gewoon naar het journaal en dat levert prachtige beelden op. Dat, dankzij de journalisten die met hun apparatuur wel dichtbij het platform op the Mall mochten verschijnen. Barack Obama is inmiddels hard aan het werk. Nadat hij op dinsdag jl. zo'n 10 officiële feestjes heeft ingeluid ('Obama and first lady Michelle Obama planned to attend 10 official balls this evening' kopten de kranten), wacht hem het echte werk.
Nu maar afwachten of hij inderdaad de Amerikaanse economie uit het slop kan halen. Dat het een lastige klus zal worden, wordt door niemand betwijfeld.
Foto's: BBCNews (inauguratie), Wereldomroep (Barack als peuter)
© Matthijs, 23 januari 2009
Ik vind het fijn als je een reactie achterlaat.